Hvordan fungerer vindusfilm som solskjerming?

mai 24 2024 – Vegard Gulbrandsen

Hvordan fungerer vindusfilm som solskjerming?

Hvordan fungerer vindusfilm som solskjerming?

Hvordan solfilm til planglass (vinduer) fungerer!

Vi får mange spørsmål om hvilken solfilm som passer best for deg. Først kan vi forklare litt hvordan solfilm fungerer. 

Solfilm til vinduer for planglass fungerer ved å reflektere og absorbere solens stråling, noe som reduserer varmeinntrengning og bidrar til et kjøligere innemiljø. Her er en kort forklaring på de viktigste aspektene:

 

Hvordan solfilm fungerer:

Solfilm til vinduer påvirker solens stråler på tre måter:

 1. Refleksjon: Solfilmen reflekterer en del av solens stråler bort fra vinduet, slik at de ikke trenger inn i bygningen.
 2. Absorpsjon: Filmen absorberer en annen del av solens stråler, og denne varmen spres deretter utover i glasset og videre til omgivelsene, men i redusert mengde.
 3. Transmisjon: Den gjenværende mengden av solens stråler passerer gjennom filmen og inn i rommet, men dette er betydelig redusert sammenlignet med ubehandlet glass.

 

Hva demper varmen?

 1. Refleksjon og absorpsjon: Solfilm er laget av lag med metalliske og keramiske materialer som reflekterer og absorberer solstråler, inkludert infrarød (varme) stråling og ultrafiolett (UV) lys.
 2. Reduksjon av varmeinntrengning: Ved å reflektere og absorbere en stor del av solens varmeenergi, reduserer solfilmen mengden varme som passerer gjennom vinduet, hvilket bidrar til å holde rommet kjøligere.

 

Utvendig vs. innvendig montering:

 • Utvendig montering:
  • Fordeler: Mer effektiv på varmeavvisning fordi solens stråler reflekteres før de når glasset, noe som reduserer varmen som overføres til vindusglasset og deretter inn i rommet.
  • Ulemper: Kan være mer utsatt for vær og vind, og dermed ha kortere levetid enn innvendig montering.
 • Innvendig montering:
  • Fordeler: Beskyttet mot ytre påvirkninger, noe som ofte gir lengre levetid og lettere vedlikehold.
  • Ulemper: Mindre effektiv på varmeavvisning sammenlignet med utvendig montering fordi varmen allerede har nådd vindusglasset før den reflekteres eller absorberes.

 

Effekt og forventede resultater:

 • Varmereduksjon: Solfilmer kan redusere varmeinntrengning med opptil 80 %, avhengig av filmens type og kvalitet.
 • UV-beskyttelse: Mange solfilmer blokkerer opptil 99 % av UV-strålene, noe som beskytter møbler og interiør mot falming.
 • Energibesparelser: Redusert behov for airconditioning kan føre til betydelige energibesparelser, spesielt i varme klima.

 

Samlet sett gir solfilm en effektiv løsning for å kontrollere innendørs temperatur, redusere energikostnader og beskytte interiøret mot skadelige UV-stråler. Valget mellom utvendig og innvendig montering bør baseres på spesifikke behov og miljøforhold.

 

Lurer du på hvilken solfilm som passer for deg? 


Se vår veileder for valg av vindusfilm her !

Tagget: Solfilm, Solskjerming

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Alle bloggkommentarer blir sjekket før publisering