Envis speilfilm - hvordan fungerer det?

desember 11 2020 – Vegard Gulbrandsen

Envis speilfilm - hvordan fungerer det?

Envis speilfilm - hvordan fungerer det?

En av de aller vanligste henvendelsene vi mottar er; "jeg vil ha en film jeg kan se ut men ingen kan se inn". 

Finnes dette egentlig?  Vi ser nærmere på hvilke muligheter du har, og hvorfor det finnes så mange begrensninger.

 

Forklaring

For at man skal kunne se igjennom et vindu må man ha "optisk klarhet", det vil si at glassflaten må være gjennomsiktig.  Og i utgangspunktet så er noe som er gjennomsiktig, gjennomsiktig begge veier. 

Men som de fleste vet, i et mørkt rom og på en sollrik dag ute så ser man fort at det er mye refleksjon i vindusglasset, og det kan være vanskelig å se inn.  

Så det er denne refleksjonen som benyttes, og forsterkes, i de forskjellige typene med "enveis speil" vi har muligheten til å bruke. 

Men det er en rekke forutsetninger som MÅ være tilstede, hvor det viktigste er lysforhold. Og når ikke lysforholdene er optimale så må disse forsøkes å manipuleres så godt det lar seg gjøre.  Vi skal se litt nærmere på dette til slutt i dette innlegget.. 

Lysforhold

Lys gir refleksjon, refleksjon gir blending og dermed øker motstanden mot å se igjennom. Så et enveis speil, eller en enveis film, MÅ ha en høyreflektiv side, og denne MÅ vende mot solen/lyskilden.. 

Det finnes ingen enveis filmer som ikke har et kraftig speil på den ene siden. 

Så når man har skapt en refleksjon på den ene siden av filmen, må man skape et mørkt rom på den andre siden av filmen. Dette gjøres ved å bruke et "sotet" lag som ligger klistret mot det høyreflektige laget, og gir filmen en blank/speilside, og en mørk sort/solbrille side. Vi har dermed følgende scenarioer: 

Grad av gjennomsiktighet 

Speilsiden vil alltid ha maksimal refleksjon, og hvor mørkere man har det sotete laget, desto høyere er effekten. 

Foliebutikken har 4 filmer (to utvendige og to innnvendige) som har denne oppbygningen. 

For maksimal effekt vil man trenge en veldig mørk innside, så dette vil gå på bekostning av lysgjennomslipp og dermed muligheten til å se ut. Det kan sammenlignes med mørkhetsgraden i solbriller. 

Våre produkter

Den mørkeste varianten vi har kan kun monteres på utsiden av glasset og er den ENESTE som virker under de aller fleste lysforhold, også når det er mørkt ute og når man har på relativt svak belysning inne (40 W vanlige lyspærer). Denne heter UTVENDIG DUAL REFLECTIV 01 - og har 99% blokkering av organisk lysgjennomslipp. Man kan fremdeles se ut, men det er en mørk film og det vil alltid se ut som skumring ute. Det finnes ingen filmer på markedet som kan dempe mer enn dette, Denne krever også kun minimalt av lys på speilsiden for å fungere. 

Om du kun kan montere innvendig finnes en annen variant, soom har litt høyere lysgjennomslipp. INNVENDIG DUAL REFLECTIV 05 er den mørkeste filmen som kan monteres innvendig. Denne vil fungere under de aller fleste lysforhold, men om det er høy lumen inne, og stummende vintermørke inne vil man kunne se litt av hva som foregår inne. 

Om du ønsker mer "normal" innsynsbegrensning er det to alternativer, en innvendig og utvendig. Disse vil virke under de fleste normale lysforhold   , det vil si på dagtid og med normalbelysning inne. Ved ekstreme motforhold, sterk belysning inne, og mørk vinternatt ute, vil denne ikke virke. Mørkhetsgraden er moderat, og vil ikke dempe mye av  utsynet. DIsse er henholdsvis UTVENDIG DUAL REFLECTIVE 10 og INNVENDIG DUAL REFLECTIVE 15. 

Hva kan jeg gjøre for at det virker optimalt? 

Ettersom enveis film er avhengig av lysforhold, så finnes det enkle tiltak man kan gjøre for at det fungerer optimalt. Man ser ofte på flyplasser, i butikker etc etc at det finnes rom eller områder hvor det er overvåkning fra bak speil. 

Du kan gjøre det samme hjemme! 

Ved for eksempel å ha et enkelt lite utelys rettet mot utsiden av vinduet, vinterstid, hjelper du til mot å øke refleksjonen og hindre innsynet. Det er ekstremt lite lys som skal til før det er en refleksjon på speilsiden av filmen, og med moderat belysning inne (40 w eller lavere) vil filmen også fungere på vinterstid.

Vi håper denne informasjonen var til nytte for dere. 

Med vennlig hilsen oss i Foliebutikken. 

 

 

 

Tagget: Enveis speil, Folie, Solfilm, Vindusfilm

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Alle bloggkommentarer blir sjekket før publisering