Hvordan spare på strømkostnadene med Low-E vindusfilm

januar 10 2023 – Victoria Bravo

Hvordan spare på strømkostnadene med Low-E vindusfilm

Hvordan spare på strømkostnadene med Low-E vindusfilm

Lavemisjonsfilm - Low E 

Med dagens høye, og stigende strømpriser, samt ingen nærforstående løsning på dette, finnes det en rekke anbefalinger man kan gjøre i eget hjem for å begrense strømforbruket, og dermed senke kostnadene. Dette gjelder både for hus og hytter. 

Lavemisjonsvinduer eller lavemisjonsfilm (Low-E) er en økonomisk gunstig og enkel måte å begrense varmetapet via vinduer, 

Hvorfor bør jeg montere lavemisjonsfilm (Low-E)? 

Kort svart; fordi over relativt kort tid vil du kunne spare betraktelig kostnader på  strømforbruk. Den relativt lave investeringen i en lavemisjonsfilm vil kunne betale seg i løpet av kun få måneder, spesielt med høye strømpriser. 

Dette gjelder først og fremst de som har et betydelig varmetap gjennom vinduer og karmer, grunnet glass med høy emisjon *. 

 

Hva er lav-emisjon (Low-E)? 

Emisjon er kort forklart "andelen varme som stråler ut fra glassoverflaten". Dermed er det gitt at hvor lavere emisjonsfaktor et glass, eller en vindusfolie har, desto større del av varmen blir igjen i glasset, og gir dermed bedre varmedempende egenskaper.  For ytterligere informasjon kan man lese mer om lavemisjonsglass her for Glassfagkjeden (Foliebutikken har ikke ansvar for innholdet på eksterne lenker). 

 

Hvordan fungerer Low-E filmene til Foliebutikken? 

Ettersom solen stråler kommer som kortbølgestråling, mens varme som reflekteres fra oppvarmede objekter har langbølgestråling, er det forskjellige type folier man kan påføre vinduer for å optimalisere varmegevinsten i vinduene. Dette gjøres gjennom en usynlig metallkonstruksjon i filmene.

Filmene må derfor monteres på INNSIDEN av vinduene så de e utgangspunktet slipper igjennom solvarme (gjelder først og fremst Low-E 50), for deretter å begrense at varmen på innsiden av vinduene går igjennom, ved å blokkere langbølgestrålingen. I vanlige lavemisjonsglass skjer dette på yttersiden av det indre glasset i vinduet. Foliebutikkens Low-E filmer monteres derimot på innsiden av det indre glasset i et enkelt- eller dobbelt-glass system. 

 

 

 

 

Hvem bør montere Low-E lavemisjonsfilm? 

Low-E filmene er for deg som allerede har installerte enkelt eller vanlige dobbeltglass-vinduer, og av økonomiske eller andre grunner ikke kan bytte disse mot lavemisjonsglass eller trippelglass.

(PS! Har du allerede lavemisjons eller trippel-glass montert har du ikke behov for å montere Low-E filmer.)  

Jo eldre og "dårligere" isolasjon dine vinduer har, desto større effekt vil du ha av å montere Low-E film. Dette gjelder spesielt de som for eksempel bor i verneverdige bygg, med enkelt glass, eller boliger som er eldre enn 10-12 år. 

Sjekk hvilke typer vinduer du har, evt søk med en kode du vil finne i vinduskarmene på de fleste dobbelglass. 

 

Hvilken Low-E film skal jeg velge? 

Hvis du ønsker å beskytte både mot varmetap om vinteren, samt oppnå økt beskyttelse mot solvarme om sommeren (demping av oppvarming av huset innvendig grunnet kortbølget stråling) så velger du Low-E 20 - denne filmen har de samme ytre egenskapene som Innvendig Silver 20, samt lavemisjons- beskyttelse for begrensning av varmetap.  Denne filmen har et speilaktig utseende fra utsiden. 

Hvis solvarme om sommeren ikke er noe problem, og du ønsker en nøytral lavemisjonsfilm, så velger du Low-E 50. Denne er mer nøytral på vinduet og demper mye mindre av solvarme om sommeren. 

 

Optimaliser varmetapsbeskyttelsen med silikon

Ofte er ikke varmetapet kun via glasset, men det kan også være via karmer, samt i innfestningen til glasset. Til tross for at det ikke er behov for kant-silikonisering ved innvendig montering, så anbefales dette ved montering av Low-E filmene. Dette for å hindre unødvendig varmetap mellom glass og karm.  Vi anbefaler Sikasil som monterings-silikon.

Low-E 20 Low-E 50

  

 

Hvis du lurer på noe mer så kan du se hvordan du  monterer filmen her, eller sende oss en mail med ytterligere spørsmål på post@foliebutikken.no

Tagget: Folie, Solskjerming

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Alle bloggkommentarer blir sjekket før publisering